söndag 24 oktober 2010

En utflykt till Melnik sommaren 1988

Tidigt på lördagarna brukar vi resa till Weiden i Oberpfalz i Bayern i Västtyskland.  Vi åker dit dels för att tanka bilen, dels för att handla livsmedel och kläder och annat smått och gott. Blyfri bensin finns visserligen i några av Prags bensinstationen –  men är av okänd kvalité. Bensinen är dessutom ganska dyr med västtyska mått.  Oftast återvänder vi från Weiden på kvällen till Prag.
En söndag gör vi en utflykt till Melnik norr om Prag.
Melnik i Tjeckien

Vi åker från Hanspaulka på förmiddagen rakt norröver 3 eller 4 mil. Melnik ligger vid Moldau (Vltava) där floden flyter samman med Elbe (Labe).


Vinodlingar på de branta sluttningarna
Staden ligger på en höjd över floderna och på sluttningarna mot floderna odlar man vin. Druvorna är gröngula. Tjeckien är inte känt som ett vinproducerande land varför det är en nyhet för mig. Jag förväntade mig humleodlingar till ölproduktionen i stället.
Det är söndag och Melnik är en mycket lugn plats vid vårt besök. Vi ser få människor ute. Rådhuset är vackert även om bristen på underhåll lyser igenom.

Rådhuset i Melnik

Slottet behärskar sammanflödet av Vltava och Labe ser mäktigt och majestätiskt ut.

Slottet i Melnik

Slottet i Melnik från stadssidan.
Uppifrån slottsområdet tittar vi på utsikten över floderna och ser på pråmarna på Elbe med kanske last av kol eller styckegods från dåvarande DDR.

En pråm på Elbe

Vi går en promenad genom staden och äter vår medhavda matsäck på en parkbänk inte långt ifrån slottet. 
Medhavd matsäck förtäres på en parkbänk
Efter någon timme återvänder vi till Prag.

2 kommentarer:

  1. Vore roligt att komma tillbaka till Melnik och se om man har restaurerat stan och målat husen. Man ser ju tydligt på stadsbilden med slottet hur förfallet allting är. Roligt att se de gamla bilderna igen!
    M&P

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att du skriver bra (som sagt) men lite väl sällan... Väntar med spänning på nästa inlägg. M&P

    SvaraRadera