fredag 12 november 2010

Resor till Plzen, Bor, Rozvadov, Weiden och Bayreuth sommaren 1988

På lördagarna brukade vi göra vår sedvanliga resa till Weiden i Oberpfalz i Bayern i dåvarande Västtyskland.  Vi åkte dit för att handla och för rekreation.


E 50 mot tysk-tjeckiska gräsen

Det var omring 15 mil till gränsstationen Rozvadov om jag minns rätt. Vi åkte E 50 som gick rakt igenom Pilsen (Plzen) vid den tiden.

Bartelomeus-kyrkan mitt i Plzen.

Vid brukade inte stanna i Plzen utan fortsatte direkt vidare till Bor med det konstiga runda tornet och sedan vidare till gränsen mot Västtyskland.  

Bor u Tachova (Bor vid floden Tachova)

Här är det runda tornet  på slottet i Bor.

Vid gränstationen Rozvadov. Vi diplomater hade en gräddfill och passerade alla köande bilister.

Waidhaus på den västtyska sidan av gränsen.

Mirren och jag på torget i Weiden .

Weiden blev vår veckoliga tillflyktsort. Här fanns allt handla som saknades i Prag. Framför allt fanns varuhuset Wörl här. För dem som varit i Tyskland är nog Wörl ett begrepp med en knapp med fyra knapphål som symbol. Wörl hade mycket som Musikanta kunde tänka sig. Det västtyska konfektionen satt för övrigt fantastiskt väl på henne.

Här är Mirren och Musikanta i Weiden. Kyrkan i Weiden (i bakgrunden) var fullsatt vid mässan och staden helt folktom då.

Vy över Sigfried Wagner Allee sommaren 1988.

En lördag fortsatte vi till Bayreuth.som inte ligger så långt från Weiden. Musikanta drömde vid den tiden om att Mirren skulle bli Wagner-sångerska och uppträda på scenen på operan där i Nibelungen Ring. Mirren har utan tvekan röstresurser och musikalitet för att bli en operasångerska om hon valt detta yrke. Som väl var  valde hon  inte den karrären - utan blev ekonomie doktor i stället...
 Här är Wagner-operan sommaren 1988.

 Gamla slottet (Altes Schloss) i Bayreuth sommaren 1988.

Här står Mirren vid fontänen utanför Nya slottet (Neue Schloss).

Mirren äter en Eis i stället för den sedvanliga Zmrzlina, den tjeckiska glassen, i Bayreuth.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar